måndag 2 mars 2009

Vandrande beskyddare?

Det har genom tiden uppkommit och försvunnit en hel del organisationer vars mening har varit att motverka och förhindra brott på gator, hem och torg.
Tyvärr så har dessa organisationer ofta varit dåligt organiserade och fått för lite stöd av samhället eller helt enkelt för oseriösa för att lyckas med sina mål.
För att nämna några av dessa organisationer så har vi NFG, Guardian Angels, Lugna gatan, Morsor resp. farsor på stan. Jag låter en organisation representera de flesta även om jag här vill understryka att det kan skilja en del mellan de olika organisationerna.

NFG
Såhär lyder NFG Eskilstuna förenings beskrivning av organisationen:

"NFG är en idéell förening som är politiskt och religiöst obunden.
NFG arbetar för ungdomar, med ungdomar mot våld, droger, mobbing mm.
NFG finns i över 20 städer i Sverige och även i våra grannländer Norge och Finland.
NFG föreningarna är helt oberoende av varandra och har ingen riksorganisation med gemensamma stadgar men detta hindrar naturligtvis inte samarbete!"
källa: http://hem.spray.se/nfg-e/nfg.html

Tyvärr så har denna organisation fått en del dåligt rykte i vissa delar av landet där medlemmar har blivit anklagade för att snarare starta bråk än att hindra det. Som skrivet ovan så är detta en organisation som inte är rikstäckande och söker man efter dom på Internet så får man mest upp halvseriösa hemsidor. Ändå verkar detta vara en av de "ledande" organisationerna av civilt förhindrande av brott på gator och torg.

Skulle vilja ge en klapp på axeln för fina idéer och insatser men skulle även vilja se mer stöd från lokala företag och kommuner där dessa föreningar är aktiva. Organiserad ledning från kommunerna och kanske ett rikstäckande samarbete där lärdom kan dras från de olika lokala insatserna hade kunnat lyfta NFG och andra liknande organisationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar